Wanderlust

Ubud

Sista dagarna på resan spenderade vi i Ubud, och lite var nog känslan av att det är en stad där alla foliehattar är på semester. Nu raljerar jag, men väldigt mycket västerlänningar som är där och hittar sig själv genom yoga och meditation, dricker alkaliskt vatten (totalt humbug) och kollodialt silver (ännu mera trams!) MEN det är ändå helt fantastiskt!

Ingen stor stad, byggnaderna är inte höga, det ligger mellan risfält och regnskog, och vi älskade det. Här bodde vi i Gayatri Bungalows, vilket var en väldigt trevlig överaskning i standard. Kändes väldigt mycket mer lyxigt än de andra boendena, men billigare. Internet fungerade inte inne i rummet, för långt bort, men vi kunde sitta ute på vår lilla altan och surfa, så det kändes som ok.

 

Utsikten!

På Bali, men mer synligt i Ubud, så jobbar de mycket med att dra ner på plastskräpet, vilket gjorde att vi kunde fylla på våra vattenflaskor istället för att köpa nya hela tiden, och det värmer våra hjärtan.

Små gator och prång med små butiker och restauranger, hela tiden något att titta på.

 

Det är som svårt att förklara värmen och den tropiska klibbigheten, men grönskan var fantastisk.

Vi passade på att gå på Museum Puri Luksan, som i tre olika hus berättade om konsten och berättartaditionerna på ön. Mycket intressant, och rekommenderas.

Vi var också på FANTASTISKA Threads of Life, som arbetar för att behålla traditioner när det kommer till hantverk, och specifikt kvinnors hantverk. Läs mer på deras hemsida, men rekommenderar alla ett besök där, för en övergripande förståelse om urinvånare, vad som händer vid exploitering och anpassning till väst.

 

Vi reste i januari, monsunsäsong, så lite regn varje dag levde vi med. Mer påtagligt i Ubud, ute på öarna var vädret torrare.

 

Även här såg vi till att ha tid för att bara läsa och reflektera, även om båda två gillar att hitta på saker och uppleva, är resandet lika viktigt som uppladdning för tuffare perioder. Nio böcker läste jag ut, så jag är nöjd.

Maten på Bali är grym. Enkel, och god. Lokala warunger är det enklaste, och då kan du få en lunch för två personer inklusive dricka för under 50:- sammanlagt. Det var också lätt att få tofu istället för tex kyckling, vilket också var bra.

Vi gick till Sacred Monkey Forrest en dag, och det var en trivsam upplevelse. Tyvärr missade vi på tiden, så vi hann inte se den ingång/port som ska få en att känna att en är en del av Indiana Jones / Tomb Raider, jag erkänner att jag fortfarande är besviken.

Påminns om filmen ”The Girl with All the Gifts” när jag ser träden, jag läste även boken under resan. Både läs och se!

Sista kvällen åt vi på egentligen för hipstriga Watercress Café, och den tonfisken jag fick var helt fantastisk! Vi var där och åt lunch en dag, och drack ordentligt kaffe, det var ingen hit och kändes dyrt, men kvällens urval på menyn var definitivt bättre.

Sista dagen passade vi på att se risfält. Vi hade haft klockan på väckning flera morgnar för att se risfälten i soluppgången, det finns tom en rutt en kan gå. Varje morgon ösregnade det när vi blev väckta så vi sov vidare. Men vi ville trots allt se fälten, så en promenad dit och sen förbi Ubud Market blev bland det sista vi gjorde innan vi tog oss tillbaka till flygplatsen.

Vi gillade Bali, varmt och skönt, och bra dykning. Maten är bra, det är billigt men inte superbilligt, men med mer budgeterande kan en säkert leva för inga pengar. Vi vill dock gärna ha AC på rummet för att balansera värmen, då sticker en del av boendena iväg. Förkylning och lite småmissar samt väldigt mycket knark gjorde att Gili Air inte blev en favorit, däremot trivdes vi superbra på Nusa Lembongan. Ubud är ett måste, och vi rekommenderar det verkligen.

Comments

comments

Kommentera